De politieke partijen NDP, A20 en Pertjajah Luhur hebben tijdens een gezamenlijke persconferentie hun zorg uitgesproken over aanhoudende misstanden binnen het verkiezingsproces in Suriname. Hoewel de partijen geen nieuwe of harde bewijzen van fraude presenteerden, zien zij de situatie als een duidelijk waarschuwingssignaal. “Waar rook is, is vuur,” luidt de boodschap richting de regering en verkiezingsautoriteiten.
Chaos en onduidelijkheid
Onder voorzitterschap van Ricardo Panka (NDP) spraken ook Steven Reyme (A20), Inez Huisden (A20), Andy Atmodimedjo (PL) en Edmund Leiles (NDP) zich uit. De partijen hekelen een reeks organisatorische, juridische en politieke tekortkomingen, waaronder de gang van zaken rond het indienen van kandidatenlijsten, de rechtszaken daaruit voortvloeiend, en het gebrekkige beheer van oproepingskaarten. Volgens de partijen zouden er meerdere kaarten op één adres bezorgd worden, of kaarten zomaar achtergelaten worden.
Reyme noemt het verkiezingsproces “chaotisch” en benadrukt dat deze zorgen ook binnen andere partijen leven, ondanks dat de bijeenkomst enkel was afgestemd met de BEP.
Oneerlijke machtspositie?
Er werd ook kritiek geuit op een geplande live-uitzending van president Santokhi op zender Rapar, vlak voor de verkiezingen. De partijen beschouwen dit als misbruik van het presidentschap in verkiezingstijd. Volgens hen probeert Santokhi, als VHP-leider én kandidaat, daarmee onevenredig voordeel te behalen.
Nieuwe stembiljetten zorgen voor onrust
Een ander punt van kritiek betrof het nieuwe, vergrote stembiljet. Tijdens de persconferentie werd aangetoond dat de leesbaarheid en het overzicht in het gedrang komen. De partijen eisen dat het biljet bij de telling in de stemlokalen zichtbaar en controleerbaar moet zijn voor partijvertegenwoordigers.
Oproep tot waakzaamheid
Ondanks het ontbreken van concreet bewijs voor fraude, benadrukken de partijen dat hun doel is om transparantie en eerlijkheid te bevorderen. Ze waarschuwen de samenleving alert te blijven en kondigen aan dat zij de verkiezingen van 25 mei nauwlettend zullen volgen.
“Wij veroorzaken geen paniek,” aldus Reyme. “We doen juist een oproep aan de autoriteiten om verantwoordelijkheid te nemen en de samenleving eerlijk te informeren.”