Op maandag stond Naydin Hernandez huilend op de Malecon-boulevard in Havana, haar droom om bij haar dochter in de Verenigde Staten te wonen, verpletterd. “God weet hoeveel ik haar mis,” zei Hernandez over haar 21-jarige dochter. “Ik wil haar zo graag zien.”
Hernandez had een aanvraag ingediend via het ‘parole’-programma, ingesteld door de voormalige Democratische president Joe Biden. Dit programma bood migranten met een sponsor de mogelijkheid om tijdelijk in de VS te verblijven en te werken.
Haar hoop werd echter vernietigd toen de regering van de Republikeinse president Donald Trump vrijdag aankondigde dat het programma zou worden stopgezet. Dit betekent dat de tijdelijke legale status van 530.000 Cubanen, Haïtianen, Nicaraguanen en Venezolanen in de VS zal worden ingetrokken.
Een conceptbericht in het Federal Register beschreef het programma als ineffectief en stelde dat het de grenzen van de legaliteit had overschreden.
Deze aankondiging heeft verwarring en verdriet veroorzaakt onder veel inwoners van het communistisch bestuurde Caribische eiland. Zij worstelen met een aanhoudende economische crisis en zijn gewend aan een beleid dat hun toegang tot de VS bevoordeelt ten opzichte van andere nationaliteiten.
Volgens gegevens van Customs and Border Protection en het Department of Homeland Security kwamen meer dan 700.000 Cubanen de VS binnen tijdens de vier jaar van de regering-Biden. Het is onduidelijk hoeveel van hen zich hebben ingeschreven voor andere beschermings- of legalisatieprogramma’s. Veel van deze programma’s, inclusief diegene die Cubanen een pad naar burgerschap bieden, werden in februari door de regering-Trump bevroren en onder herziening geplaatst.
Op maandag beschuldigde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, de VS ervan Cubanen te hebben verleid om te emigreren, om ze vervolgens terug te sturen. Hij noemde dit een “daad van wreed cynisme”.
Dario Mendez, een 20-jarige techniekstudent uit Havana, zei dat veel mensen die hij kende “alles hadden opgeofferd” om naar de VS te emigreren. Het zou oneerlijk zijn als ze nu gedwongen zouden worden terug te keren, aldus Mendez.
“Net als je denkt dat ze vooruitgang boeken, zeggen ze dat je misschien terug moet gaan,” zei Mendez.
De viceminister van Buitenlandse Zaken van Cuba vertelde Reuters eerder deze maand dat een eventuele toename van deportaties naar Cuba besproken zou moeten worden met de eilandregering, op basis van overeenkomsten die al tientallen jaren oud zijn.
In Zuid-Florida, waar een grote Cubaans-Amerikaanse gemeenschap woont, uitte de Republikeinse afgevaardigde Maria Elvira Salazar haar zorgen over mogelijke deportaties van nieuwkomers. Zij riep de regering-Trump op om dit te heroverwegen en gaf Biden de schuld van het feit dat mensen die probeerden te ontsnappen aan “mislukte communistische regimes” in een migratielimbo terechtkwamen.
“Trump moet deze realiteit erkennen en hen niet straffen voor Bidens fouten,” zei ze zaterdag in het programma X.