Duizenden mensen hebben in Londen geprotesteerd tegen de recente uitspraak van het Britse hooggerechtshof, die stelt dat de term ‘vrouw’ in een wet uit 2010 uitsluitend verwijst naar iemand die als vrouw is geboren. Deze uitspraak sluit transgender vrouwen uit van de wettelijke definitie van een vrouw, wat tot grote onrust heeft geleid.
Transgender vrouwen met een certificaat dat hun vrouw-zijn erkent, worden door deze uitspraak niet langer beschouwd als vrouwen volgens de Equality Act 2010. De Britse regering ziet de unanieme uitspraak van de vijf hoogste rechters als een stap naar duidelijkheid en vertrouwen voor zowel vrouwen als dienstverleners.
Noodprotest bij het parlement
Transgender groeperingen, vakbonden en sympathisanten verzamelden zich bij het Britse parlement voor een ‘noodprotest’. Met vlaggen en spandoeken eisten ze vrijheid en rechten voor trans personen. Hoewel het hooggerechtshof benadrukt dat trans personen beschermd blijven tegen discriminatie, vrezen de demonstranten dat hun rechten worden ondermijnd.
De uitspraak heeft concrete gevolgen, zoals het verbod voor trans vrouwen om vrouwentoiletten, kleedkamers en sportcompetities voor vrouwen te gebruiken. Ook kunnen ze niet worden opgenomen op speciale vrouwenafdelingen in ziekenhuizen. De praktische uitvoering van het besluit blijft echter onduidelijk.
Boosheid en angst
De organisatoren van het protest beschreven de stemming als uitgelaten, maar ook boos en bang. “Trans personen komen bij elkaar om te laten zien dat we nergens heen gaan, omdat we nergens heen kunnen,” aldus een trans vrouw tegen Sky News. “Wij vormen geen bedreiging, wij worden juist bedreigd.”
De demonstranten eisten van de regering snelle duidelijkheid over de invulling van de uitspraak. Ze vrezen dat de uitspraak een precedent schept en dat de rechten van trans personen verder zullen afnemen. “Het is een doos van Pandora,” zei een demonstrant die bang is dat dit het begin van het einde is.
Steun van bekende actrice
Actrice Nicola Coughlan, bekend van de serie Bridgerton, startte een inzamelingsactie om 100.000 pond op te halen voor de rechten van trans personen. Binnen enkele uren was het streefbedrag al ruim overschreden.
Ook in andere steden zoals Edinburgh, Reading en Plymouth werden demonstraties gehouden voor de rechten van trans personen.
Achtergrond van de zaak
De rechtszaak werd aangespannen door de conservatieve vrouwengroep Women for Scotland. In Schotland is bij wet bepaald dat 50 procent van de bestuurders van overheidsinstellingen vrouw moet zijn, inclusief trans vrouwen met een certificaat. De conservatieve groep verzette zich hiertegen en stapte naar het hooggerechtshof, waar ze iemands geslacht een “onveranderlijke biologische toestand” noemden. De Schotse rechtbank oordeelde echter dat de benaming ook moest gelden voor vrouwen met een erkenningscertificaat.
In het Verenigd Koninkrijk wonen ongeveer 116.000 mensen die zich als trans persoon definiëren, waarvan zo’n 8.500 een gendercertificaat hebben.