Onduidelijkheid bij vrijgave processen-verbaal door hoofdstembureaus

Het blijft een uitdaging om te achterhalen welke kandidaten door de verschillende hoofdstembureaus landelijk zijn geschrapt. Niet alle processen-verbaal (pv’s) zijn in handen van journalisten en media, wat de transparantie van het verkiezingsproces bemoeilijkt. Om precies te weten hoeveel kandidaten zijn geschrapt, moeten de pv’s worden uitgewerkt en openbaar gemaakt.

Bijna de helft van de hoofdstembureaus heeft geweigerd hun pv’s aan journalisten en politieke partijen te verstrekken na de openbare zittingen. In plaats daarvan werd naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS) verwezen. Ook het maken van foto’s van de pv’s die in het openbaar werden voorgelezen, bleek problematisch.

Lilawatie Punwasi, voorzitter van het CHS, heeft het Journalistencollectief Verkiezingen 2025 (JCV 2025) geïnformeerd dat er geen instructie is gegeven om het fotograferen van pv’s te verbieden of het weigeren van kopieën. Het CHS heeft de resultaten van het onderzoek van de kandidatenlijsten op DNA-niveau geprojecteerd tijdens de zitting, en journalisten mochten dit filmen en fotograferen.

Ondanks herhaalde pogingen, hebben de hoofdstembureaus van Sipaliwini, Brokopondo, en Wanica nog steeds geen kopieën van de pv’s verstrekt aan de media. Ze blijven verwijzen naar het CHS. Hoewel sommige andere hoofdstembureaus aanvankelijk ook naar het CHS verwezen, konden journalisten toch foto’s maken. De hoofdstembureaus van Paramaribo en Marowijne hadden geen bezwaar tegen het maken van foto’s, evenals Coronie en Commewijne, die uiteindelijk de pv’s hebben verstrekt.

Het JCV 2025 benadrukt dat transparantie cruciaal is om misverstanden tijdens het verkiezingsproces te voorkomen. De pv’s bieden de mogelijkheid om feiten te controleren over de schrapping van kandidaten en de ongeldigverklaring van partijlijsten. Hoewel het verkiezingsproces transparant zou moeten zijn, blijkt dit in de praktijk vaak niet het geval.

De aanpassing van de Kiesregeling heeft de hoofdstembureaus onder de verantwoordelijkheid van het CHS geplaatst, wat tot onduidelijkheid leidt. Sommige hoofdstembureaus beschouwen zich als ondergeschikt aan het CHS, zoals bepaald in artikel 29 lid 7 van de Kiesregeling.

Er wordt opnieuw een dringend beroep gedaan op de verkiezingsautoriteiten en de overheid om persvrijheid en het recht op informatieverstrekking te waarborgen door maximale openheid en transparantie te garanderen. Het wordt gehoopt dat de openbare informatie zo snel mogelijk aan de media wordt verstrekt.

Onze geschiedenis is er een van kwaliteit en betrouwbaarheid, gewaardeerd door generaties kijkers. Of het nu gaat om nieuws, sport, entertainment of educatie, wij staan voor u klaar met programma’s die u aanspreken en verrijken.

Contact Info

Adres: van 't Hogerhuysstraat 58-60

Telefoon: (597) 402050 - 402425 - 403276

E-mail: verkoop@atv.sr

© 2025 Algemene Televisie Verzorging (ATV)