De wereld bevindt zich in een van de meest uitdagende periodes sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, aldus Mia Mottley, voorzitter van de Caricom. Ze beschreef de huidige situatie als een van de moeilijkste tijden voor de regio sinds de onafhankelijkheid van de meeste leden.
Mottley benadrukte de complexe uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, waaronder een verslechterende klimaatcrisis die jaarlijks erger wordt. Daarnaast kampt de regio met een kosten-van-levensonderhoudscrisis, veroorzaakt door de verstoring van toeleveringsketens tijdens de Covid-19-pandemie.
De voorzitter somde de problemen op: misinformatie, desinformatie, en manipulatie zijn van groot belang. Daarnaast zorgt de toenemende crisis op het gebied van geestelijke gezondheid voor wanhoop onder jongeren, terwijl criminaliteit en angst toenemen. Bovendien zijn er conflicten in het Heilige Land, Europa, en Afrika, wat leidt tot wantrouwen tussen landen en buren.
“De internationale orde staat op de rand van instorting, en een wereldwijde handelsoorlog dreigt,” waarschuwde Mottley.
Caribische economieën zijn sterk afhankelijk van import, en hoewel Caricom heeft gewerkt aan diversificatie en het verminderen van afhankelijkheid van de Verenigde Staten, blijft de weg nog lang.
De heffing van nieuwe importtarieven door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een directe impact op de regio. Mottley benadrukte dat de handelsoorlog en potentiële heffingen op Chinese schepen die Amerikaanse havens binnenvaren, zullen leiden tot hogere prijzen voor consumenten in de regio.
“Caribische economieën zijn klein en kwetsbaar,” zei Mottley. “Als grote economieën tarieven op elkaar heffen, zal dat de toeleveringsketens verstoren en de productiekosten verhogen, wat uiteindelijk leidt tot hogere prijzen voor ons allemaal.”
Ze beklemtoonde dat, ongeacht de maatregelen die Caribische regeringen nemen, de impact van deze wereldwijde ontwikkelingen onvermijdelijk zal zijn. “Het verlagen van onze tarieven binnen Caricom zal geen verschil maken, omdat onze economieën te klein en te kwetsbaar zijn,” aldus Mottley.