In voorbereiding op de deelname aan de Multinational Security Support Mission (MSS) in Haïti, ondergaan 30 Surinaamse militairen en 20 politieagenten een intensieve taaltraining in het Frans en Haïtiaans Creools. Deze vijf maanden durende cursus, gestart op 4 februari, wordt verzorgd door docenten van de Alliance Française Suriname (AFS). Het doel is om de communicatie met zowel het Haïtiaanse politiekorps als de lokale bevolking te vergemakkelijken en een vertrouwensband op te bouwen, wat cruciaal is voor het succes van de missie.
De training omvat niet alleen taallessen, maar ook een verdieping in de Haïtiaanse sociaal-culturele context. Dit initiatief werd in 2024 gelanceerd door het Surinaamse ministerie van Defensie en de regionale veiligheidsdienst van de Franse ambassade in Suriname. Het bouwt voort op eerdere Franscursussen, gefinancierd door het Directoraat Veiligheid en Defensiesamenwerking (DCSD) van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Franse ambassadeur in Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste, benadrukte het belang van de Franse taal, vooral gezien de geografische nabijheid van Frankrijk via Frans-Guyana. AFS-president Ruben del Prado en directeur Virginie Lemay ondersteunden deze opmerkingen en wezen op de persoonlijke ontwikkelingskansen die deze cursus de deelnemers biedt.
Deze gezamenlijke inspanning is een concrete bijdrage van Frankrijk aan de internationale samenwerking voor Haïti, een lidstaat van de Organisation Internationale de la Francophonie.
Het is vermeldenswaard dat, ondanks de voorbereidingen, er nog geen Surinaamse militairen in Haïti zijn gestationeerd. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft aangegeven dat het overleg over het sturen van een multilaterale veiligheidsmissie naar Haïti nog gaande is. Suriname heeft de intentie om een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen, maar dit kan pas nadat duidelijk is welke rol zij zullen vervullen en de nodige trainingen zijn afgerond.
Deze taal- en cultuurtrainingen zijn essentieel om de effectiviteit van de Surinaamse bijdrage aan de MSS-missie te waarborgen en de samenwerking met de Haïtiaanse autoriteiten en bevolking te versterken.