Gisteren werd de Wet Beëindiging Lidmaatschap Volksvertegenwoordigende Organen, ook bekend als de Terugroepwet, met 30 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen in de Nationale Assemblee. Deze wet stelt dat assembleeleden die afwijken van het partijprogramma en de visie, verwijderd kunnen worden uit de partij. Daarnaast verliezen leden hun lidmaatschap als zij 60 procent van de vergaderingen in een jaar tijd niet bijwonen.
Een groot deel van de NDP-fractie moest eerder weg vanwege een belangrijke vergadering. De 5 aanwezige leden van de fractie stemden tegen de wet. De initiatiefnemers van deze wet stelden dat de wet ervoor zorgt dat leden niet meer kunnen vertrekken met de zetel van de partij. Bij de stemmotivering zei VHP-parlementariër Dew Sharman dat deze wet primair bedoeld is om de totale samenleving te beschermen.
NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland benadrukte dat de wet niet betekent dat kritiek verboden is. “De partij plaatst kandidaten, maar ze mogen niet tegen de principes van de partij of samenleving ingaan. Als dat gebeurt, moeten ze een eigen partij beginnen,” aldus Rusland. “Volgens mij versterkt deze wet de democratie.”
De Terugroepwet is een belangrijke stap in de richting van meer verantwoording en transparantie binnen de politiek. Door deze wet kunnen politieke partijen beter toezicht houden op hun vertegenwoordigers en ervoor zorgen dat ze zich houden aan de partijlijn en de belangen van de kiezers.
Andere politieke analisten en commentatoren hebben gemengde reacties op de wet. Sommigen zien het als een positieve stap naar meer discipline binnen de politieke partijen, terwijl anderen bezorgd zijn dat het de vrijheid van meningsuiting van individuele parlementsleden kan beperken.
“Deze wet zal ervoor zorgen dat parlementsleden zich meer verantwoordelijk voelen voor hun acties en beslissingen,” zei politiek analist Rajiv Persaud. “Het is een noodzakelijke maatregel om de integriteit van de politieke partijen te waarborgen.”
Echter, tegenstanders van de wet, zoals onafhankelijk parlementslid Ronnie Brunswijk, uiten hun bezorgdheid. “Deze wet kan leiden tot een beperking van de vrijheid van meningsuiting en kan de democratie in gevaar brengen,” aldus Brunswijk. “Parlementsleden moeten de vrijheid hebben om hun mening te uiten, zelfs als die afwijkt van de partijlijn.”
Met de aanname van de Terugroepwet hoopt de Nationale Assemblee een einde te maken aan de praktijk waarbij parlementsleden overstappen naar andere partijen zonder hun zetel op te geven. Dit zou moeten leiden tot een stabielere en meer verantwoorde politieke cultuur in Suriname.