Toename van braken, diarree en waterpokken in Suriname

In Suriname is er onlangs een toename van braken, diarree en waterpokken in Suriname geconstateerd. Dokter Nanhu, expert op het gebied van volksgezondheid, legt uit wat er aan de hand is en wat burgers kunnen doen om zich te beschermen.

Toename van klachten

Nanhu verklaart dat er sinds november een toename is van braken, diarree en waterpokken is. “We hebben dat gezien als we kijken naar onze surveillanten. We houden een telefonade bij waarbij verschillende poliklinieken allemaal registreren hoeveel van welke gevallen ze hebben geregistreerd. Het rapporteren gebeurt aan het einde van de week aan ons”, zegt Nanhu. “We hebben gezien dat er bij braken, diarree en ook luchtweginfecties een toename is in vergelijking met november.”

Specifieke klachten en risicogroepen

De klachten zijn verschillend, maar er zijn specifieke risicogroepen die extra kwetsbaar zijn. “Kinderen zijn erg vatbaar voor braken en diarree, vooral kinderen jonger dan 10 jaar. Zij bestaan immers voornamelijk uit meer water dan normale volwassenen. Als zij bijvoorbeeld 1 liter verliezen, is het een groot deel in vergelijking met wanneer wij 1 liter water verliezen”, verklaart Nanhu. “Ouderen, bejaarden, mensen met onderliggende ziektes zoals hart- en vaatziekten, mensen met suikerziekte zijn ook heel erg vatbaar voor dit soort ziektes.”

Oorzaken van de klachten

De oorzaken van de klachten kunnen verschillen. “Het is niet jammer geweest. Mensen hebben flink buitenshuis gegeten, hebben een heleboel dingen door elkaar gegeten. Dat kan dus als gevolg een voedselvergiftiging, vervuild en/of oud eten of het kan voorkomen als gevolg van een syndroom dat veroorzaakt wordt door een griepvirus,” zegt Nanhu. “Braken en diarree komen ook samen met koorts of samen met griepverschijnselen. De oorzaken kunnen dus verschillend zijn.”

Maatregelen en behandeling

Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) houdt de situatie nauwlettend in de gaten. “Wij houden het bij en we kijken wat er gebeurt. We checken ook met ziekenhuizen of er daar een toename is geweest van opnames. Op zich is het gewoon mogelijk. Je moet een kind dat met braken en diarree komt zo snel mogelijk naar de huisarts sturen om het kind te zien en te monitoren, dan krijgt het de nodige medicatie,” verklaart Nanhu.

Bescherming en voorzorg

Nanhu benadrukt het belang van voorzorg en bescherming. “Het is de dag van de artsen om dit goed te monitoren. Afhankelijk van de vraag of er een toename zou zijn in het ziekenhuis, dan zouden er andere maatregelen p beleidsniveau gepleegd moeten worden, da is dus op het niveau van het ministerie van Volksgezondheid,” zegt hij. “Hoe kunnen de mensen zich beschermen hiertegen? Braken, diarree, net wat ik zei, naar de arts gaan. De arts gaat dan medicatie geven om het braken te stoppen, je moet ook goed drinken. Als je merkt, vooral bij kinderen, dat ze suffig  en slap worden, is het misschien ook goed een huisartsenkliniek of huisartsenpraktijk te bezoeken..”

Waterpokken en besmettelijkheid

Waterpokken zijn een andere zorgwekkende ziekte die niet lang geleden is opgedoken. “De uitbraak van waterpokken ontstaat meestal als iemand ziek wordt. Het begint met griepverschijnselen. De eerste paar dagen krijg je koorts, hoesten, gezwollen lymfen, pijnlijke lymfe- klieren en enkele dagen daarna een uitslag op je huid. In die blaasjes zit ook viraal materiaal in, net als levende virussen en dat is besmettelijk materiaal,” verklaart Nanhu. “Als je in contact komt met zo iemand en je raakt vloeistof aan waarin het virus voorkomt, zit het zomaar aan je mond, aan je neus of je ogen, dan raak je ook zo besmet. Dit gebeurt meestal op scholen. Kinderen spelen gewoon en dan komen ze in aanraking met al die dingen of soms hoesten ze gewoon en dan kan het ook al in dat stadium het virus overdragen aan de kinderen.”

Voorlichting en communicatie

De BOG heeft verschillende voorlichtingsprogramma’s om de bevolking te informeren. “Dat informatie geven valt onder de afdeling risicocommunicatie en communicatie engagement. Dat is niet op BOG, dat is op Volksgezondheid. Het is Volksgezondheid die deze afdeling zou moeten oppakken,” zegt Nanhu. “Als er zoiets is, weet BOG wat de oorzaak is van de uitbraak van waterpokken. Het is erop gericht om de mensen te informeren en te beschermen.”

Kijkend naar de toekomst

De toename van braken, diarree en waterpokken in Suriname is een zorgwekkende ontwikkeling, maar met de juiste maatregelen en voorlichting kan de impact worden beperkt.  Nanhu benadrukt het belang van preventie en snelle medische interventie. “Dit project zal veel helpen om het veiligheidsniveau te verbeteren,”.

Onze geschiedenis is er een van kwaliteit en betrouwbaarheid, gewaardeerd door generaties kijkers. Of het nu gaat om nieuws, sport, entertainment of educatie, wij staan voor u klaar met programma’s die u aanspreken en verrijken.

Contact Info

Adres: van 't Hogerhuysstraat 58-60

Telefoon: (597) 402050 - 402425 - 403276

E-mail: verkoop@atv.sr

© 2024 Algemene Televisie Verzorging (ATV)