Het hoofdstembureau van Paramaribo heeft 58 kandidaten van de lijsten geschrapt die waren ingediend door politieke partijen voor de verkiezingen op 25 mei. Het gaat om kandidaten voor de volksvertegenwoordigende organen op ressort- en districtsraadniveau (RR en DR).
Opvallend is dat alle kandidaten van de Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) in alle ressorten zijn afgekeurd. De lijsten van deze partij waren niet ondertekend door het bestuur. Ook in Sipaliwini werden de lijsten van de VLS ongeldig verklaard.
Tijdens de openbare zitting van het hoofdstembureau hebben vertegenwoordigers van de NDP, NPS, DNL, en VLS bezwaar gemaakt, maar zonder resultaat. De 58 kandidaten hebben nog een kans als hun partij binnen drie dagen in beroep gaat bij president Chan Santokhi, zoals de kiesregeling voorschrijft. Dit geldt ook voor de VLS. Gebeurt dit niet of wordt het beroep afgewezen, dan kunnen de 58 kandidaten niet meedoen aan de verkiezingen en zal de VLS in haar geheel worden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen op RR- en DR-niveau.
Het landelijke fenomeen van dubbele kandidaatstelling op RR- en DR-niveau was ook in Paramaribo zichtbaar. Daarnaast bleken veel kandidaten niet bewilligd te hebben. Van de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) werden 18 kandidaten van de lijst geschrapt. Zeventien hadden niet bewilligd, terwijl één persoon bij zowel de BEP als bij de Pertjajah Luhur had bewilligd. De Nationale Partij Suriname (NPS) kreeg te horen dat tien van haar kandidaten van de lijst werden geschrapt.
De 58 geschrapte kandidaten stonden op de lijsten van de volgende partijen:
- A20: 6 kandidaten
- ABOP: 7 kandidaten
- BEP: 18 kandidaten
- DA’91: 2 kandidaten
- DNL: 3 kandidaten
- DUS: 1 kandidaat
- NDP: 3 kandidaten
- NPS: 10 kandidaten
- OPTSU: 5 kandidaten
- PL: 2 kandidaten
- VHP: 1 kandidaat
Deze beslissingen benadrukken de noodzaak van nauwkeurigheid en naleving van de regelgeving bij het indienen van kandidatenlijsten. Het hoofdstembureau van Paramaribo heeft duidelijk gesteld dat het zich strikt houdt aan de Kiesregeling om een eerlijk en transparant verkiezingsproces te waarborgen.