Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) staat voor serieuze uitdagingen. Suriname dreigt zijn toegang tot de Europese markt voor visserijproducten te verliezen, vanwege ernstige tekortkomingen in de aanpak van illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IUU-visserij). Daarnaast kampt de rijstsector met een plotselinge inzinking van de wereldmarktprijzen, zonder dat hier door het ministerie tijdig op is geanticipeerd.
Tijdens de overdracht van het ministerie is de nieuwe LVV-minister Mike Noersalim donderdag door zijn voorganger Parmanand Sewdien met deze urgente dossiers geconfronteerd.
Uit een formele brief van de Europese Unie blijkt dat Suriname ernstige tekortkomingen vertoont in zijn rol als vlag-, haven-, kust- en marktstaat bij de bestrijding van IUU-visserij. Volgens de EU is de situatie zodanig verslechterd dat Suriname reeds beschouwd kan worden als een niet-samenwerkende staat op dit gebied. Toch heeft het land in april van dit jaar nog een laatste kans gekregen om binnen zes maanden – waarvan inmiddels al twee zijn verstreken – daadkracht te tonen door concrete maatregelen te treffen.
Ook op het gebied van de rijstproductie is er reden tot zorg. Terwijl padieboeren zich voorbereiden op de oogst in de tweede helft van volgende maand, zijn de prijzen op de wereldmarkt sterk gedaald. Volgens Noersalim heeft het ministerie nagelaten tijdig afzetmarkten te zoeken voor de rijst, waardoor de sector opnieuw in zwaar weer verkeert.
Tijdens een kennismakingsbijeenkomst met het personeel zei Noersalim: “We zitten in een crisis. We gaan een Crisis Management Team instellen. We stappen in een rijdende trein en er zijn veel manco’s. Zaken die aangepakt moeten worden, zullen we aanpakken, maar tegelijkertijd moet die trein doorrijden.”
De nieuwe minister staat voor een dubbele uitdaging: het herstellen van het vertrouwen van internationale partners én het stabiliseren van de nationale voedselproductie. Of de noodzakelijke stappen op tijd gezet kunnen worden, zal de komende maanden moeten blijken.