Bij het aantreden van de regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi in juli 2020 was de economische situatie verre van rooskleurig. Faillissement van Suriname was nabij, drastische maatregelen waren noodzakelijk om de economie weer op spoor te krijgen en zo het land te redden.
Het vertrekpunt van de regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi was een schuld van USD 4 miljard, een inflatie van ruim 60%, geringe monetaire reserve, begrotingstekort was ver boven de internationale norm en de groei van de economie was negatief 16% dus geen groei maar afname. Maar bovenal was er geen nationaal en internationaal vertrouwen, dus ook geen steun.
Dit alles heeft de gang naar het IMF noodzakelijk gemaakt. Met het IMF als dekking en een herstel- en stabilisatieplan in uitvoer werd het prudent beleid uitgestippeld en de successen bleven niet uit. Er moesten ook minder prettige besluiten worden genomen die op langere termijn vruchten hebben afgeworpen.
Zo werd BTW ingevoerd ter vervanging van omzetbelasting, welke heeft zorggedragen voor 4,7 miljard aan inkomsten en in 2024 heeft die 6,2 miljard in staatskas gebracht. De herschikking van de buitenlandse schulden was ook succesvol. Deze successen werden ook internationaal waargenomen.
Internationaal gingen deuren open en de IDB, IsDB, Wereldbank toonden zich bereid tot ondersteuning van Surinaamse projecten, het internationaal vertrouwen was hersteld. Dat was ook te merken aan landen die te kennen gaven handelsbetrekkingen met Suriname te willen onderhouden of intensiveren.
Ook de ontwikkelingen op gas- en oliegebied konden profiteren van de resultaten van het prudent gevoerde beleid, internationale maatschappijen en investeerders kwamen af op onze gas en olie. De weg naar exploitatie van ons gas en olie loopt voortreffelijk en er staat ons een mooie toekomst te wachten.
Land en volk hebben door de zure appels van onder andere afschaffing subsidies heen gebeten. Alle politieke partijen waren het erover eens dat subsidies veel te zwaar drukten op de begroting, maar geen van ze heeft de daad bij het woord gevoegd.
President Santokhi heeft de moed gehad en heeft de subsidies afgeschaft, maar heeft van tevoren gesteld dat “niemand zal worden achtergelaten”. Daarvoor heeft hij het sociaal beleid aangepast en zelf nieuwe uitkeringen het leven ingeroepen. Ondernemers werden gestimuleerd met fondsen voor nieuwe en bestaande ondernemers.
Jammer genoeg bewust of onbewust willen delen van de samenleving de successen niet inzien. Maar internationaal bleven de successen niet onopgemerkt, onze credit rating werd door Standaard & Poors naar boven bijgesteld naar CCC+/C+ met een stabiel vooruitzicht. De schuldherschikking en het economisch beleid werd door LatinFinance bekroond met de prestigieuze award voor Sovereign Restructuring of the Year.
Voor de toekomst van Suriname is het van eminent belang dat dit beleid voortgaat, want het geniet vertrouwen van de internationale investeerders die onze gas en olie moeten gaan exploiteren. Met die opbrengsten kunnen we welvaart en welzijn bereiken. De beste bode is dezelfde man. Uw keus, bepaalt uw toekomst. Kon unu go doro fu du moro!
Kensmil, Timothie