Econoom Winston Ramautarsing heeft zijn zorgen geuit over de beloofde loonsverhoging voor ambtenaren in Suriname. Hij stelt dat deze verhoging alleen mogelijk is door middel van monetaire financiering, aangezien er onvoldoende middelen beschikbaar zijn.
In een interview op D-TV Express zei Ramautarsing: “Ik wil zien dat de loonsverhoging voor eind mei inderdaad wordt uitbetaald. Maar als het gebeurt, zal het monetair gefinancierd moeten worden. Het geld stroomt niet binnen, dus er is niet genoeg om alles te betalen.”
De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft recentelijk aangegeven dat een loonsverhoging voor ambtenaren op komst is. Hij heeft de monetaire autoriteiten al opdracht gegeven om samen met de vakbeweging te onderzoeken wat haalbaar is, met als doel de verhoging eind april uit te betalen.
Ramautarsing beschouwt deze aankondiging als lippendienst om de ambtenaren tijdelijk tevreden te stellen. Hij waarschuwt dat een eventuele verhoging directe gevolgen zal hebben voor de al stijgende wisselkoersen.
“Dat heeft direct effect op de koers, omdat er niet is bezuinigd op andere posten. In de top wordt er nog steeds luxe geleefd, met feesten, nationale feestdagen, ambassades en dienstreizen. Daarvoor is er altijd geld. Maar voor basisdiensten zoals vuilophaal en toelages voor ambtenaren is er nooit geld,” aldus Ramautarsing.
Hij voegt eraan toe dat als de overheid meer geld wil uitkeren, dit monetair zal moeten worden gefinancierd, wat betekent dat geld zonder waarde wordt gedrukt. Dit zal direct leiden tot een stijging van de koers en de prijzen, hoewel de effecten mogelijk pas na de verkiezingen zichtbaar zullen worden.