Vanaf 2 april voeren de Verenigde Staten een importtarief van 25 procent in op alle handel met landen die olie of gas uit Venezuela afnemen. President Donald Trump noemt dit een “secundaire heffing” en verdedigt de maatregel door te stellen dat Venezuela tienduizenden migranten met een gewelddadig karakter naar de VS stuurt.
Trump bekritiseert Venezolaanse president Nicolás Maduro voor het gebrek aan vooruitgang bij het hervormen van het kiesstelsel en het terughalen van migranten. Met de nieuwe sancties hoopt de Amerikaanse regering de druk op Venezuela te vergroten.
Grote impact op China
China, de grootste afnemer van Venezolaanse olie, zal waarschijnlijk het hardst getroffen worden door deze maatregel. Het land importeert dagelijks ongeveer 500.000 vaten olie, wat meer dan de helft van de Venezolaanse export vertegenwoordigt. Eerdere Amerikaanse sancties leidden al tot een daling in de Chinese olie-import, waardoor Venezuela gedwongen werd de prijzen te verlagen om de export te handhaven.
Naast China importeren ook India, Spanje, Italië en Cuba olie uit Venezuela en zullen zij ook te maken krijgen met de nieuwe handelsheffingen.
Uitzonderingspositie voor Chevron
Ondanks een eerder opgelegd verbod door voormalig president Biden, blijft de VS zelf olie uit Venezuela importeren. De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron had een uitzonderingspositie, die op 3 april zou aflopen. Na een ontmoeting met de topman van Chevron heeft Trump besloten deze uitzondering te verlengen tot 27 mei.
Deze maatregelen tonen de complexe dynamiek van de internationale oliehandel en de politieke spanningen tussen de VS en Venezuela, met aanzienlijke implicaties voor globale energieverschuivingen.