Tijdens een ontmoeting in het Witte Huis heeft de Amerikaanse oud-president Donald Trump de Jordaanse koning Abdullah onder druk gezet om Palestijnen uit de Gazastrook op te nemen, nu zijn regering plannen heeft om het gebied onder Amerikaanse controle te brengen. De Jordaanse koning wees dit idee echter resoluut van de hand.
Trump verklaarde dat hij vasthoudt aan zijn visie om de door oorlog getroffen Gazastrook te transformeren tot een bloeiende regio, die hij de “Riviera van het Midden-Oosten” noemde. Zijn voorstel, dat inhoudt dat inwoners van Gaza permanent elders gehuisvest zouden worden, heeft geleid tot woede in de Arabische wereld.
Koning Abdullah benadrukte na de ontmoeting dat Jordanië zich fel verzet tegen de gedwongen verplaatsing van Palestijnen, zowel uit Gaza als de Westelijke Jordaanoever. “Dit is het gezamenlijke Arabische standpunt,” schreef hij op X. Hij riep op tot heropbouw van Gaza zonder de Palestijnse bevolking te verdrijven en wees erop dat de humanitaire crisis prioriteit moet krijgen.
Ondanks dit duidelijke standpunt hield Trump vol dat landen als Jordanië en Egypte uiteindelijk bereid zouden zijn om ontheemde Palestijnen op te nemen. Hij gaf aan dat deze landen afhankelijk zijn van Amerikaanse economische en militaire hulp. “Ik geloof dat we een stuk land in Jordanië en Egypte krijgen,” verklaarde hij.
Amerikaanse hulp als drukmiddel
Hoewel Trump aangaf dat hij niet dreigde met het stopzetten van financiële steun, blijft de onzekerheid over de Amerikaanse hulp aan Jordanië bestaan. Zijn regering had eerder een tijdelijke pauze van 90 dagen ingesteld op buitenlandse hulp, waarbij de jaarlijkse $1,45 miljard aan Jordanië voorlopig werd bevroren.
Tijdens hun gesprek probeerde Trump koning Abdullah ertoe te bewegen Palestijnen op te nemen, maar de Jordaanse leider hield vast aan zijn standpunt. Wel bood hij aan om 2.000 zieke kinderen uit Gaza medische zorg te geven, een gebaar dat Trump prees.
Jordanië, dat al meer dan twee miljoen Palestijnse vluchtelingen huisvest, blijft zich zorgen maken over de impact van verdere ontheemding op de stabiliteit in de regio. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, verklaarde later dat er een gezamenlijk Arabisch plan bestaat om Gaza te herbouwen zonder de bevolking te verplaatsen.
Spanningen in de regio
Trumps voorstel voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan de toch al gespannen situatie in het Midden-Oosten. Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas staat onder druk, nadat Hamas de vrijlating van Israëlische gijzelaars opschortte, met de beschuldiging dat Israël zich niet aan de afspraken hield.
Trump stelde zelfs voor om het staakt-het-vuren te annuleren als Hamas niet voor de gestelde deadline alle gijzelaars vrijlaat. “Alles is mogelijk,” zei hij, terwijl hij zijn twijfels uitsprak over of Hamas hieraan zal voldoen.
Uit een recente opiniepeiling van Reuters/Ipsos bleek dat een meerderheid van de Amerikanen (74%) tegen het idee is dat de VS de controle over Gaza overneemt en de Palestijnen verdrijft. Zelfs onder Republikeinen zijn de meningen verdeeld: 55% is tegen, terwijl 43% het voorstel steunt.