Donderdag werd officieel het startsein gegeven voor een belangrijk pilotproject gericht op leerlingen met een gehoorbeperking. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) biedt 10 leerlingen de kans om hun studie te vervolgen na het voortgezet speciaal onderwijs (vso). De lancering vond plaats bij de George Asinschool in aanwezigheid van onderwijsminister Henry Ori.
Samantha Bouterse, onderwijsinspecteur VOJ belast met speciaal onderwijs, verklaarde dat de pilot feitelijk al op 13 januari van start is gegaan. “Dit project is een mijlpaal voor ons onderwijssysteem,” zei Bouterse. “Het biedt leerlingen met een gehoorbeperking de kans om hun studie voort te zetten en hun potentieel volledig te benutten.”
Coördinator Sourish Woodly van het Openbare Avondmulo 3 beschreef het project als een primeur voor Suriname. “De voorbereidingen zijn zwaar geweest, omdat er met alles rekening gehouden moest worden,” aldus Woodly. “De school, die slechts in de middaguren open is voor de doelgroep, krijgt te maken met grote uitdagingen, zoals het tempo van de leerlingen aanpassen aan hun leervermogen.”
Het onderwijs zal plaatsvinden onder toezicht van de inspectie. Hoewel de reguliere studie 5 leerjaren duurt, zal het voor deze speciale groep langer duren. Het streven is dat de leerlingen binnen 8 jaar hun diploma behalen. De lessen worden middels een tolk overgebracht aan de leerlingen. De school beschikt over 4 tolken die pro deo werken, meldt de Communicatiedienst Suriname.
Tolk Rosita Etnel noemt het een geweldige stap om doven en slechthorenden zo een kans te geven. “De leerlingen moeten weer wennen om te studeren. Ze hebben lang gewacht op dit groot moment,” zei Etnel. “Als tolk moeten we creatief werken en afspraken maken met de leerlingen voordat de les begint. We communiceren ook via WhatsApp.”
Etnel geeft aan dat de leerlingen nu beseffen dat ze hard moeten studeren om de eindstreep te behalen, wat ook blijkt uit de goede resultaten van de afgelopen toetsen. Onderwijsinspecteur Bouterse breekt een lans voor de tolken: “Ondanks dat ze liefdewerk doen, zouden ze toch een beloning moeten verdienen.”
Met dit pilotproject hoopt het ministerie van Onderwijs een belangrijke stap te zetten in de richting van inclusief onderwijs, waarbij alle leerlingen, ongeacht hun beperkingen, de kans krijgen om hun volledige potentieel te ontwikkelen.