Nieuw China Aid Monitoring Project versterkt openbare veiligheid in Suriname

Op 17 januari jongstleden is het China Aid Monitoring Project officieel gelanceerd. Dit project, een uitbreiding van het bestaande Safe City-netwerk, zal de openbare veiligheid in Suriname beduidend verbeteren. Prewien Ramadhin, directeur van het E-Government, legt in een interview de details en doelen van dit ambitieuze project uit.

Uitbreiding van Safe City

Het China Aid Monitoring Project, ook wel Safe City 3 genoemd, breidt het bestaande Safe City-netwerk uit met 100 nieuwe masten, elk uitgerust met drie geavanceerde camera’s. “Het grootste verschil met de vorige fases is dat we nu echt naar de districten gaan,” verklaart Ramadhin. “Dit project gaat om negen districten en zal de openbare veiligheid op landelijk niveau verbeteren”

Het belangrijkste doel van het project is het verhogen van de openbare veiligheid. “De camera’s helpen ons met de analyse van data voor verkeersveiligheid,” zegt Ramadhin. “We kunnen bijvoorbeeld zien waar vaker aanrijdingen gebeuren en op basis daarvan het beleid aanpassen.” Daarnaast zal het project ook de efficiëntie van de nooddiensten verbeteren door een betere samenwerking via het Command Center.

Samenwerking en uitdagingen

Het project is een samenwerking van verschillende belanghebbenden, zoals onder andere de Chinese ambassade, China Railway Construction Company, Huawei, en diverse Surinaamse overheidsinstanties. “Het is een uitdagend project,” zegt Ramadhin. “De grootste uitdaging is het plaatsen van de masten en het graven omdat we overal in de grond iets tegenkomen.”

Een van de belangrijkste uitdagingen zijn de technische en logistieke complexiteiten van het project. “Suriname is nieuw voor China Railway, dus ze moeten nog wennen aan onze manier van werken en onze regelgeving,” verklaart Ramadhin. “Ze moeten rekening houden met regelgeving van Openbare Werken voor het graven langs de weg en het werken met EBS, Telesur en SWM voor buizen en kabels.”

De taalbarrière is daarnaast ook een andere grote uitdaging. “De meeste mensen van China Railway praten geen Engels,” zegt Ramadhin. “Er zijn enkele personen die Engels praten, maar techniek vertalen is moeilijk. Je bespreekt iets, ze vertalen het in het Chinees, en wanneer het operationeel aankomt, zie je iets anders gebeuren dan wat je had afgesproken.”

Ook de cultuurverschillen tussen China en Suriname spelen een rol. “We moeten ons aanpassen aan hun manier van denken, hun traditie, enzovoort,” zegt Ramadhin. “Maar ook zij moeten zich aanpassen aan onze cultuur en manier van werken. We leren van elkaar en passen ons aan.”

Een specifiek voorbeeld van deze aanpassingen is de manier waarop China Railway gewend is te werken in China. “Ze zijn gewend aan een geordende infrastructuur waar alle kabels en buizen recht lopen,” verklaart Ramadhin. “In Suriname is dat niet het geval. Alles loopt kris kras, en je kan niet alleen uitgaan van de tekening. Soms moeten we met de hand graven om zeker te zijn dat we geen actieve kabels of buizen beschadigen.”

Timeline en vertragingen

Het project heeft een timeline van een jaar, hoewel er al enige vertraging is opgelopen. “We hadden veel eerder moeten starten, maar vanwege problemen met buizen enzovoort zijn we wat achterop schema geraakt,” zegt Ramadhin. “We hebben nu enkele “Lessons Learned” en weten hoe we de timeline kunnen aanpassen om de verloren tijd in te halen.”

De oorspronkelijke planning voorzag in een start van het project in de zomer van 2024, maar verschillende factoren hebben geleid tot vertragingen. “We hebben meer dan anderhalf jaar besteed aan de voorbereiding van het werk,” verklaart Ramadhin. “Alle 100 locaties moesten bekeken worden, en we moesten rekening houden met de regelgeving en de beschikbaarheid van materialen en personeel.”

Een belangrijke factor in de vertraging was de ingewikkeldheid van het graven. “We moeten zorgvuldig plannen waar we gaan graven om te voorkomen dat we belangrijke infrastructuur beschadigen,” zegt Ramadhin. “Dit vereist nauwkeurige coördinatie met EBS, Telesur en SWM om te zorgen dat we geen actieve kabels of buizen raken.”

Om de vertragingen goed te maken, zijn er verschillende aanpassingen gemaakt. “We hebben besloten om in sommige gevallen met de hand te graven in plaats van graafmachines te gebruiken. Dit is veiliger, maar het duurt langer. We hebben ook besloten om in meerdere districten tegelijkertijd te starten om de tijd in te halen.”

Rol van China Railway Construction

China Railway Construction Company is de hoofdaannemer van het project. “Zij zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van de 100 masten en zorgen ervoor dat alles operationeel is. Huawei, een subcontractor, zorgt voor de communicatie-apparatuur en de camera’s. Het is een voorwaarde van onze zijde dat alles ‘’moet passen’’ met het bestaande Safe City-netwerk,” zegt Ramadhin.

Technologische innovaties

Een van de belangrijkste innovaties van dit project is de implementatie van geavanceerde camera’s die in staat zijn om kentekenplaten automatisch te herkennen. “Dit zal de politie meer gereedschap geven voor het opsporen van misdrijven,” verklaart Ramadhin. “Bij aanrijdingen hebben we nu beeldmateriaal dat een maand lang wordt opgeslagen, zodat we altijd terug kunnen kijken.”

Integratie en efficiëntie

Het project zal ook zorgen voor een betere integratie van de verschillende nooddiensten. “Alles is verbonden met het Command Center,” zegt Ramadhin. “In geval van nood kunnen mensen één plek bellen en het Command Center kan de nooddiensten inschakelen op basis van beeldmateriaal.” Dit zal leiden tot een snellere en efficiëntere respons op noodgevallen.

 

 

Toekomstige plannen

Ramadhin benadrukt dat dit project niet alleen een kortetermijnoplossing is, maar ook langdurige voordelen zal bieden. “De camera’s helpen ons met de analyse van data voor verkeersveiligheid,” zegt hij. We kunnen zien waar vaker aanrijdingen gebeuren en op basis daarvan het beleid aanpassen. Daarnaast zal het project ook bijdragen aan een beter veiligheidsgevoel onder de burgers”.

Kosten en financiering

Het project wordt gefinancierd door een donatie van de Chinese overheid, met een waarde van ongeveer 12 tot 13 miljoen USD. De kosten voor elektriciteit en glasvezel worden echter betaald door Suriname. “De regering heeft bijna 15 miljoen USD vrijgemaakt om Safe City 1 en 2 te upgraden,” verklaart Ramadhin. “Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles op elkaar past en goed functioneert.”

Burgers en veiligheid

Ramadhin benadrukt dat het project niet alleen bedoeld is voor de politie en nooddiensten, maar ook voor de burgers. “Burgers kunnen nu ook bellen naar het Command Center in geval van nood,” zegt hij. “Dit zal leiden tot een snellere en efficiëntere respons op noodgevallen.”

Het China Aid Monitoring Project is een belangrijke stap voorwaarts in de versterking van de openbare veiligheid in Suriname. Met de nieuwe geavanceerde camera’s en betere coördinatie via het Command Center, zal het project bijdragen aan een veiliger en efficiënter Suriname. “Veiligheid is belangrijk voor burgers,” sluit Ramadhin af. “Dit project zal veel helpen om het veiligheidsniveau te verbeteren.”.

Onze geschiedenis is er een van kwaliteit en betrouwbaarheid, gewaardeerd door generaties kijkers. Of het nu gaat om nieuws, sport, entertainment of educatie, wij staan voor u klaar met programma’s die u aanspreken en verrijken.

Contact Info

Adres: van 't Hogerhuysstraat 58-60

Telefoon: (597) 402050 - 402425 - 403276

E-mail: verkoop@atv.sr

© 2024 Algemene Televisie Verzorging (ATV)